Verbod op HICC, atranol en chlooratranol voor cosmeticagebruik

Verordening 2017/1410 van de Europese Unie (EU)  geeft aan dat het gebruik van HICC, atranol en chlooratranol niet langer is toegestaan voor cosmeticadoeleinden. Deze stoffen worden gebruikt als parfumingrediënten. HICC is bijvoorbeeld een van de bestanddelen van populaire geuren zoals Chanel °5.  Uit onderzoek is echter gebleken dat dit allergene geurstoffen zijn die de afgelopen jaren tot het hoogst aantal contactallergieën hebben geleidt.

Tot op heden moest de aanwezigheid van HICC worden vermeld wanneer de maximale concentratie van 0,001% overschrijdt wordt in producten die niet worden af- of uitgespoeld. Voor producten waarbij dit wel het geval is wordt een limiet van 0,01% gehanteerd, aldus vermelding 79 van bijlage III bij verordening (EG) nr. 1223/2009. Deze vermelding wordt geschrapt na het verbod op HICC.

Atranol en chlooratranol zijn natuurlijke componenten van eikenmosextract (Evernia prunastri) en boommosextract (Evernia furfuracea) die gereguleerd worden in vermelding 91 en 92 van bijlage III bij Verodening (EG) nr.1223/2009.

Om de industrie de tijd te geven de productformulering aan te passen, mogen de cosmetische producten die deze stoffen bevatte per 23 augustus 2019 niet meer in de handel worden gebracht. Vanaf 23 augustus 2021 mogen deze niet meer worden aangeboden binnen de EU. SkinConsult zal alle producten in de database controleren om te kijken of ze deze stoffen bevatten. Mocht dit het geval zijn, dan lichten wij u als klant in. Heeft u vragen over deze verordening, neem dan gerust contact met ons op!

 

Direct een medewerker spreken?

Bel ons op +31 (0) 88 555 4600. Wij zijn elke werkdag tussen 9:00 en 17:30 te bereiken.

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *